Huove

Big BANG!

Perhokalastajat.netin varmasti mielenkiintoisinta antia lienevät Kalavedenhoitoon liittyvät postit. Osastoa selatessa tuli vastaan video patojen purkamisesta Yhdysvalloissa. Pätkän taustalla ovat häärineet mm. sellaiset tahot kuin American Rivers ja Trout Unlimited. Jenkeissä kalaveden hoidossa ollaan vuosikymmeniä kalastuspoliittisesti impivaaralaista Suomea edellä. Patoja on purettu jo yli 700, ja lisää tuhotaan kasvavalla vauhdilla. Pelkästään vuonna 2009 Yhdysvalloissa purettiin 58 patoa. Eikä ainoastaan vanhoja, käyttämättömiä, vaan myös edelleen sähköä jauhavien patojen kohdalla paikalliset päättäjät ovat tulleet siihen tulokseen, että luontoarvot ja vapaa jokiekosysteemi ovat arvokkaampia kuin se pieni määrä energiaa, jota padosta saadaan. Suomessahan asia on juuri päinvastoin. Pienvesirakentamiseen kannustetaan ja tukiaisia myönnetään patojen kunnostamista varten.

Tätä videota pitäisi ehdottomasti näyttää kaikkialla, missä vanhojen patojen kunnostamista tai uusien rakentamista harkitaan. On hienoa nähdä, kun purkuhankkeiden entiset vastustajatkin myöntävän virheensä ja nauttivat uusista elonvoimaisista virtavesialueista. Vaikuttavin kohta lienee kuitenkin se, kun vanha patu toteaa veneessään: "We never thought that we’d see the damn go out." Minäkään en oikein usko, että joku päivä kalastan vaikkapa vapaata Siuronkoskea, mutta tämä pätkä antaa uskoa mahdollisuuksiin.

 

YouTuben videosuosituksia seuratessa tuli vastaan muutamia muitakin videoita. Vaikka tuo Taking a Second Look onkin todella asiallinen pätkä, nämä seuraavat olivat jotenkin kummasti välittömällä tavalla tyydyttävämpiä.

 

 

Mistähän saataisiin moinen alkuräjähdys suomalaiselle kalavedenhoidolle? Hmm, Jariltahan voisi duunista hakea parikymmentä kiloa dynamiittia ja lähteä poraamaan reikiä vaikkapa tuohon Tammerkoskeen ihan näin aluksi…

2 Responses to “Big BANG!”

  1. jarion says:

    todella hienoa toimintaa. kyllä meikä vois posauttaa jos ei linnaa tulis niin helvetisti

  2. Lihis says:

    Nooo, muutama vuosi sinne tai tänne. Pitäähän sitä hyvän asian edestä olla valmis tekemään asioita. Kyllä sitten kiitellään ja palkitaan, kun linnasta pääsee.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>