Huove

Kanadasta 21km lohijokea 300.000€/vuosi – Suomen koko merialueen lohisaalis 900.000€/vuosi

Onhan tämä nyt ihan käsittämätöntä hommaa – näin taloustieteilijän näkökulmasta katsottuna.

Juhis kirjoitti juuri Kanadalaisesta lohijoesta, jonka 21km pätkän saa vuokrattua vuodeksi hintaan 300.000€. Samaan aikaan Riista- ja Kalatalouden tutkimuslaitos julkaisi lehdistötiedotteen vuoden 2010 Suomalaisten ammattikalastajien kalansaaliista. Kalaa oli tullut ennätysmäärä.

Asia mistä järkytyin oli homman taloudellinen järkevyys. Kaikkien Suomalaisten ammattikalastajien yhteenlasketun lohisaaliin arvo oli 900.000€ vuonna 2010.

Eli siis koko Suomen merialueen lohisaaliin arvo on sama kuin 63km lohijokea.

Vertailun vuoksi pelkkä Torniojoen pääväylä on 510km pitkä ja Simojoki 193km. Näistä joista puuttuu vain ne lohet..

Lue koko RTKL:n tiedote.

2 Responses to “Kanadasta 21km lohijokea 300.000€/vuosi – Suomen koko merialueen lohisaalis 900.000€/vuosi”

 1. Lihis says:

  Hehe, varsinaista resurssien hyötykäyttöä. Varsinkin kun se ammattikalastajien saalis on pääasiassa istutettua. Pitäisi kait pari konsulttia palkata tekemään laskelmia hallinnolle. Ehkäpä niitä on ollutkin, mutta ovat vain saaneet slaagin laskelmien valmistuttua tajutessaan toiminnan tehottomuuden.

  Muistan jonkun ikivanhan laskelman, jossa Itämeren Suomen alueiden lohen arvoksi urheilukalastettuna laskettiin pari miljardia markkaa. Vaikka arvio olisi pahastikin yläkanttiin, on urheilukalastetun lohen arvo kymmeniä, ellei satoja kertoja suurempi kuin ammattikalastetun. Että on siinä elinkeinolla arvostusta kerrakseen.

  Joskus tunutuu että ehkäpä se yksityistäminen ja markkinatalous ei olisikaan niin huono toimintamalli tässä asiassa, kun tuo ylhäältäpäin johdettu malli tuottaa useimmista näkökulmista katsottuna melkosien järjettömiä tuloksia. Tosin tähän asioiden hoitamiseen on vaihtoehtoisiakin malleja, joita tuossa männä kurssilla käsiteltiin. Voisi ehkä jonkun esseen raapustaa aiheesta.

 2. Samuli says:

  Niin no, lähinnä kai kyse on nyt siitä mihin keskittyy 🙂

  Tuosta raportista selviää että mm. vuotuinen ahvensaalis on arvokkaampi kuin lohisaalis.. ehkäpä siis voitaisiin keskittyä kannattavampien lajien pyyntiin ja lopettaa tuhoisa & kannattamaton lohen meripyynti kokonaan.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>